9 Eylül 2020 Çarşamba

Nedir Bu Açık Süt Modası?

 Erken uyumayı deniyorum bir süredir. E tabi vücut alışmış geç saate, hemen uyum sağlayamadı. Ben de bu yüzden tıpkı çocukluğumdaki gibi ballı süt içmeye başladım. Normalde çok fazla süt içme alışkanlığım yoktu. Halbuki severim de. Neyse işte her akşam süt içmeye başlayınca haliyle markette de alışveriş sepetime daha fazla süt eklemeye başladım. 




Tam da bununla ilgili bir hikaye anlatacağım size…
Dün markette yine süt reyonunda seçim yapmaya çalışırken yakınımda bir kadın belirdi ve kınayan gözlerle bir bana, bir de elimdeki ambalajlı süte baktı. Ben de dayanamam böyle durumlarda, hemen bir sıkıntı mı var diye sordum. Meğer hanımefendi kutu süt almama takılmış.  Doğal ve organik sütler açıkta satılırken, neden marketten kutu süt aldığımı sordu. Sağlığımız konusunda bu kadar hassasken; ben de ambalajlı ve açık sütler hakkında bildiklerimi tek tek açıklamak istedim. 

1- Açık sütler doğal ve organik değildir. Organik sertifikası olmayan hiçbir gıda için organik diyemeyiz.
Piyasada çeşitli markalarla satılan açık sütler var. Bunlar hangi denetimlerden geçiyor, hangi koşullarda üretiliyor bilmiyoruz. Çünkü açıkta satılan sütler denetlenmeyen kayıt dışı sütler. Kaynağını bilmediğiniz, denetimden geçmeyen bir süte doğal denilemez.
2- Ambalajlı sütler katkı maddesi eklenmeden kutulandığından sağlıklıdır.Çiğ sütler tüm dünyada ambalajlanmadan önce ısıl işlemden geçirilir. Böylece insanlarda ciddi hastalık riski oluşturabilecek etkenler sütten tamamen uzaklaştırılır. Açıkta satılan sütler herhangi bir işlemden geçmediği için bu ciddi sağlık riski her zaman var.  
3- Çiğ olarak tüketime sunulan açık sütlerde soğuk zincir sağlanamadığından, tüketiciye ulaşana kadar geçen taşıma sürecinde bakteriler çoğalır.
4- Açık sütler alındıktan sonra evde uzun süre kaynatılır. Bu kaynatma esnasında vitamin ve besin kaybı yaşanır. 



Ben tabii ayaküstü kısaca tüm süreci anlattım hanımefendiye. Ki bunları bilmek için uzman olmaya gerek olmadığını, kısa bir araştırmayla ve biraz daha bilinçlenerek bu bilgilere kolayca ulaşabileceğini vurguladım. Ön yargıları kırıldı ve konuşmanın sonunda bana hak verdi. Söylediklerim hanımefendide ne kadar etkili olmuştur, açık süt alma alışkanlığından vazgeçebilir mi bilmiyorum ama en azından bir kişiye daha, doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdiğim ve sağlık gibi önemli bir konuda bu yanlışların ne tür tehlikeler barındırdığını anlattığım için mutluyum. Bir yandan da insanlara, araştırmadan etmeden körü körüne bir şeylere inandıkları için de kızıyorum.  Tüm dünyada olduğu gibi, ısıl işlemden geçen ve besin kaybına uğramayan kutu sütlerden güvenle tüketmek varken, macera aramak neden gerçekten anlamıyorum. 
Siz siz olun, bilmediğiniz sütleri kullanmayın. Güvenli ve denetimli, ambalajlı sütün rahatlığını bırakıp macera aramayın. Benden söylemesi. 
 

Bir boomads advertorial içeriğidir.


22 Haziran 2020 Pazartesi

BAKİ ETLİEKMEK / KONYA

İyi akşamlar
Lezzet dolu gecirdigimiz Konya mekanlarindan biri de
Baki Etliekmek...

Gökhan ve Refik kardeşlere ait çok nezih tertemiz bir aile işletmesi.
Çok samimi ve içtenkendinizi evinizde gibi hissettiriyorlar. Lezzetli ellerle hazırlanan , odun ateşinde pişirilen, güler yüzlü hizmeti ve şahane sunumu ile hepsi birbirinden lezzetliydi. O efsane sunumda gördükleriniz Etliekmek, Bıçak arası, Peynir Böreği, Sade Kekikli.
İncecik çıtır çıtır hamuru👌 etin ve peynirin lezzeti ile efsaneydi. 😋😋😋 Bir Konya'lı olarak söylüyorum bu lezzetleri mutlaka tatmalısınız Konya'daki lezzet sever dostlarım mutlaka gidin. Baki Etliekmek sizleri bekliyor.
Konya dışındakiler özellikle İzmir'li lezzet severlerim yolunuzu düşürün yada bir Konya gezisi yapın bu nefis lezzetlerden mahrum olmayın. Sonrasında yediğimiz Kadinhani'na ait Tahinli pide de bana Okul yıllarımı hatırlattı. Çok severek yediğimiz bu tatlıyı o zamanlar sadece Ramazan ayında bulurduk. Şimdi Baki Etliekmek de görmek beni sevindirdi. Artık her Konya'ya gelişimde yiyebilirim😋 İç malzemesine göre çeşitleri olan tahinli pidenin biz bu akşam Atom yani Fındıklı, fıstıklı, cevizli ,badem , tahin ve kaymaklı olanını yedik. Kısacası tam bir Bomba.
Hepsi çok lezzetli olunca muhteşem bir akşamdı. Gökhan ve Refik Kardeşlere , Hakan ustaya ve Baki Etliekmek ' in tüm çalışanlarına güzel hizmetlerinden ve lezzetlerinden dolayı tebrik ediyorum.
 Ellerinize sağlık, misafir perverliğiniz için çok teşekkür ederiz.
Şanlı Konyalılar için ev ve iş yerlerine Paket servisi de bulunmakta
☎ 0555 084 00 85
☏ 0332 237 58 58
📍Hacıkaymak mh. Şehit Mehmet Akdemir sk. No:5/A Konya

Selcen Şenocak
İnstagram
@lezzetinsenocagi

ŞENDAĞLI YAĞ SOMUNU / KONYA

Bu gün sizlere lezzetli bir mekan önerim var.
Konya 'da yediğim tadı damağımda kalan
Yağ Somunu efsane bir lezzet...

Şendağlı Yağ Somununu yolunuz Konya 'ya düşerse mutlaka tadımlamalısınız.

Ben tavsiyelere uyup özellikle sabah kahvaltı yapmadan evden çıktım.

Hz. Mevlana ziyaretimizden sonra  Kadınlar Pazarı girişinde bulunan meshurrrr

ŞENDAĞLI YAĞ SOMUNU ' na gittik.

Yağlı Somun ne mi ? Somun Konya'ya özel yumuşacık mis gibi bir ekmektir. Odun ateşinde pişer. Biz küçükken alır evde içine tereyağ peynir koyar yerdik.

Hasan Amca ve oğlu 70 yıllık Konya lezzetini 45 yıldır bu dükkanda devam ettirerek etliekmek ve somun ekmek yaptıkları fırında artık somunların içini doldurarak yapıyorlar. Bu içi dolu yağlı somunlar nereden aklınıza geldi diye Hasan amcaya sorduğumda "1- 2 defa denedik peynir eriyince çok güzel oldu herkes çok beğendi bizde devam ettirdik." dedi. O gün bu gündür içi dolu üzeri bol tereyağlı yağlı somun pisiriyorlarmış. 

Somunu ön pişirme yapiyorlar sonra içini isteginize bağli Küflü peynir, Beyaz peynir, Pastırma, Sucuk, Kavurma doldurarak üzerini bol tereyağlayarak pişiriyorlar ve nefisss bir şey ortaya çıkıyor, 

Hasan Amca ve oğlunun işlettiği bu küçük nezih işletme sabah saatinde tüm çevre esnafı doyuruyor diyebilirim. Çarşıya gezmeye gelenler ise bu lezzeti yemeden gitmiyormus. Hatta yolda ilerlerken yeri sorduğum yaşlı amcada önce tarif etti sonra "pek güzel yapıyorlar " dedi. Gerçekten pek güzel bir lezzet.

Hasan amca ve oglunu bu güzel lezzetlerinden dolayı tebrik ediyorum. Ellerinize sağlık, davetiniz için teşekkür ederim.

Çarşı içinde mutlaka bu Fırını ziyaret edin

☎ 0332351 37 01

İnstagram : @sendagliyagsomunu

📍TEK VE GERÇEK ŞUBE

Kadınlar Pazarı | Melike Hatun Çarşısı (Akçeşme Mh. Karaman Cd. No:1/Y), Karatay, Türkiye




Selcen Şenocak 
İnstagram 'da
@lezzetinsenocagi

20 Haziran 2020 Cumartesi

PIER CARDİN KOZMETİK

Günaydınlar 🌺💐
 İyi hafta sonları dilerim ❤
Güzel önerim👇
@pierrecardincosmeticstr
🌟🌟🌟🌟🌟
Pierre Cardin , katalog üzerinden satış yapan bir firma. Üye olduğunuzda ürünlerini indirimli olarak alabiliyorsunuz. 
Ürünler harika ilk parfüm kokusu ile başlamak istiyorum bayıldım ❤❤ Diğer ürünlerimi deneyip sizlerle yorumlarımı paylaşacağım ❤️
Üye olmak ve sipariş vermek isterseniz
Mail ile veya instagram adresimde Dm den ulaşabilirsiniz.
Mail ; selcensenocak@hotmail.com
İnstagram 
@lezzetinsenocagi
@selcenkorhansenocak

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Hem yapmayı hem de yemeyi çok sevdiğim bir tarif ile güne başlayalım👇👇
 Haşhaşlı Çörek
Malzemeler;
📍1 su bardağı ılık su
📍1 su bardağı süt
📍1 su bardağı sıvıyağ
📍1 yemek kaşığı toz maya
📍2 yemek kaşığı şeker
📍1 yemek kaşığı tuz
📍Alabildiği kadar un
Arasına sürmek için ;
📍 150 gr haşhaş ezmesi (ben bu defa siyah haşhaş ezmesi kullandım )
📍 1 çay bardağı sıvı yağ
📍isteğe bağlı iri kıyılmış ceviz
Üzeri için;
📍1 yumurta sarısı
📍1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı;
📍Tüm malzemeler karıştırılarak yoğrulur ve yumuşak bir hamur elde edilir.
📍Hamuru hiç bekletmeden 8 parcaya ayrılır. 📍8 tanesini de 30 cm çapında, el ile yada merdane ile açılır.
📍Aralarına 2 - 3 yemek kaşığı haşhaş sürülür ve isteğe bağlı ceviz serpilerek üst üste sıralanır.
📍 En üst yani 8. Kata hic bir şey sürmeden merdane ile orta kalınlıkta tekrar açılır.
📍3 - 4 cm genişliğinde kesilir.
📍Kesilen uzun parçalar burkularak tepsiye yuvarlak şekil verilir.
📍Üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ sürülerek 200 derecede pişirilir.
 Afiyet olsun ❤
İnstagram 'da
@lezzetinsenocagi
@selcenkorhansenocak

19 Haziran 2020 Cuma

EL AÇMASI PIRASALI BÖREK

Yufka açamam diyenler korkmayın ustalık gerektirmeden acilan bir borek tarifim var.
Hamur çok güzel sadece tek önemli püf noktası hamuru yaptiktan sonra 1 saat dinlendirin. Benim işlerimden dolayı 2 -3 saat bekledi çok güzel açıldı.
Buyrun tarife👇👇
El Acması Pırasalı Börek
Malzemeler;
📍1/2 su bardağı yoğurt
📍1/2 su bardağı süt
📍1/2 su bardağı zeytinyağ
📍1/2 su bardağı su
📍4-5 bardak un (kontrollü kullanın az yada çok gelebilir)
📍1 paket kabartma tozu
📍1 tatlı kaşığı tuz
Aralarına sürmek için
📍zeytinyağı
İç malzemesi
📍yarım kg pırasa
📍1 tatlı kaşığı salça
📍zeytinyağ
📍pul biber, karabiber, tuz
YAPILIŞI;
✔İç malzemesi icin istediginizi kullanabilirsiniz ben bu defa pir6asali yaptım. Pırasaları ince ince dograyalim diger mslzemrleride ekleyip kisik ateste yumusayana kadsr kavuralim ve sogumsya bırakalım.
✔Hamur malzemelerini yoğurma kabına alıp yoğuralım. Üzerini ortelim dinlenmeye bırakalım...
✔Dinlenen hamuru 8 bezeye ayıralım.
✔İlk bezeyi un yardımıyla acabildigimiz kadar açalım üzerini zeytinyağ ile yağlayalim ve ortadan ikiye bölelim geniş kısımlarına iç koyup uzun rulo seklinde saralim ve gül seklinde tepsiye sıralayalım.
Üzerlerine de zeytinyağ sürüp 180 derecede pişirdim.. Mutlaka deneyin çok lezzetli bir börek.
Afiyet olsun.
Selcen ŞENOCAK
İnstagram 'da
@lezzetinsenocagi
@selcenkorhansenocak

18 Haziran 2020 Perşembe

SOĞANLI EKMEK


Günaydın❤❤
 Soğanlı Salçalı Ekmek 👌👌
Malzemeler
Hamuru için;
🌶1/2 su bardağı ılık su
🌶1/2 su bardağı ılık süt
🌶1 paket instant maya
🌶1 tatlı kaşığı şeker
🌶1, 5 çay kaşığı tuz
🌶Aldığı kadar un
İç Malzeme için:
🌶2 adet orta boy soğan
🌶1, 5 yemek kaşığı biber salçası
🌶1 yemek kaşığı zeytinyağı
🌶1 çay kaşığı tuz
Yapılışı ;
Hamur hazırlanır, mayalanmasi için 15 - 20 dakika bekletilir.
Hamur mayalanirken ince kıyılmış soğan kavrulur salça ve tuzu ilave edilip kavrulduktan sonra soğumaya bırakılır.
Mayalanma sonrası hamurdan küçük küçük parçalar alınır yuvarlanıp üzerine bastırarak tepsiye sıralanır.
Üzerine soğanlı harçtan 1 -1.5 kaşık üzerine sürülür.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Bu ölçülerle 20 adet ekmek oluyor.
Afiyet olsun.
Selcen ŞENOCAK
Instagrsm'da
@lezzetinsenocagi
@selcenkorhansenocak

17 Haziran 2020 Çarşamba

ÇİLEKLİ LİMONATA

Güzel İzmir'in sıcağı bu günlerde kendini göstermeye başladı evde en lezzetli kurtarıcımız buuuuzzzz gibi
ÇİLEKLİ LİMONATA
🍓🍓🍓🍓🍓🍓
🍋🍋🍋🍋🍋🍋
ÇİLEKLİ LİMONATA
🍓1 kilo çilek
🍋2 limon (buzlukta donmuş)
🍓1 su bardağı seker
🍋Limonlar çıkar hafif yumuşayınca doğra üzerine şekerin birazını dök ve robotta çekin.
🍓Çilekleride kalan seker ile aynı şekilde çekin ve büyük bir kabin icinde hepsini karıştırın.
🍓Üzerine 2 - 2.5 litre su ilave edip karıştırıp dolaba koyun en az 1 saat hatta vaktiniz var ise 2 - 3 saat beklesin şeker iyice erisin .
🍓Sonra şişelere süzerek buz gibi servis yapabilirsiniz.😍😍😍
Damak tadınıza göre şeker yada su ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun...
Afiyet olsun.
Selcen Şenocak
İnstagram da
@lezzetinsenocagi
@selcenkorhansenocak

26 Mayıs 2020 Salı

ÇİĞ KÖFTE

İyi akşamlar🤗🤗
Evde olduğumuz bu günlerde ne yesek ne yapsak diye diye  çok şükür yemeye devam ediyoruz.😍
İşte günün her saati severek yediğimiz nefis ve bire bir tam ölçülü Çiğ köfte tarifim👍
🌿🌶🌿🌶🌿🌶🌿
ÇİĞ KÖFTE
3 su bardağı ince bulgur
1 tane soğan rendesi
2 diş sarımsak rendesi
3 adet domates rendesi (Ben kendi yaptığım  kavanoz domates kullandım )
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı ceviz ve fıstık (ince çekilmiş )
1/2 su bardağı nar ekşisi
1 çay bardağı zeytinyağ
3 -4 yemek kaşığı isot (acı oranını değiştirebilirsiniz)
1 yemek kaşığı köri
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatli kaşığı tuz
YAPILIŞI;
📍Bulguru yoğurma kabına alın  2 su bardağı kaynamış su ile ıslatın.
📍Tüm malzemeleri ekleyip güzelce yoğurun. Yoğurma suresi 30-35 dakika olabilir.  Ben mutfak robotuma yogurtuyorum. 15 dakikada çok güzel kıvamda oluyor.
📍Servis tabağına şekil verip üzerine isteğinize bağlı maydanoz ve yeşil soğan dograyarak Marul ile sunum yapabilirsiniz.
Afiyet olsun ❤
İnstagram 'da
@lezzetinsenocagi
@selcenkorhansenocak

7 Mayıs 2020 Perşembe

LİMONLU CHESECAKE

Günaydın 🍋🍋🍋
Daha öncede çok kez yaptım vişneli,  limonlu hatta çikolatalı efsane bir lezzet hem hafif hem de bir arkadaşımın dediği gibi malzemesi gereği daha masrafsız
LİMONLU CHESECAKE
🍋🍋🍋🍋
Malzemeler;
🍋Tabanı icin;
1,5 paket petibor bisküvi
100 gr. Tereyağ
🍋İç kısmı icin;
500 gr. Tatlı Lor
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
1 kabartma tozu
🍋Limonlu üstü için;
1 adet yuvarlak ince doğranmış limon
1 adet limon suyu
2 bardak su
1 tatli kaşığı seker
2 yemek kaşığı nişasta.
🍋Yapılışı;
🍋Bisküviler rondonda ince çekip eritilmiş tereyağ ile karıştırıp yağlı kağıt serili kenarları yağlanmış  kelepçeli kalıba yerleştirin.  Çay bardağı tabanı ile iyice vura vura sıkışmasını sağlayın ve buzdolabına kaldırın.
🍋Peynir ve diğer tüm malzemeleri kaba alıp mikser yada mutfak robotu ile iyice çırparak karıştırın.
Dolaptan kalıbı çıkarıp üzerine boşaltın.
🍋180 derecede 2 saate yakın pişirin üzeri hafif kızarmış fırını kapatıp kapağını az aralık açarak içinden çıkarmadan soğutun. Kalıba dokunduğumuz pişmemiş gibi sıvı görünse de soğursun içini çekerek tam kıvamında oluyor endişelenmeyin.
🍋Üzeri için limonlar, limon suyu , şeker ve suyu kaynatın. 5 dakika kaynadiktan sonra limonlar içinden çıkarıp , kenarda bir kasede 2 kaşık nişastayi birazcık şu ile açarak kaynayan limonlu suya hızlıca karıştırın ve koyulasinca altını kapatıp soğumaya bırakın.
🍋Hem Chesecake hemde limonlu sos soğuğa yakın iliyinca limonlar üzerine sıralayın sosunu dökerek buzdolabına kaldırın. 1 gece bekletin ve tam lezzetinde servis yapın.
Afiyet olsun...
İnstagram 'da
@lezzetinsenocagi
@selcenkorhansenocak