18 Ağustos 2008 Pazartesi

Milföy ve Yufkalı Börek





Birazcık önceki yayınladığım Mantı tepsisinden bahsedeyim :) Bu güzel mantıyı Ankara'ya gittiğimizde kayınvalidemin eski komşularından bir teyze hazırlayıp bize ikram etti. Kayseri'li teyze bu mantının tepsi mantısı olduğunu ve bu şekilde açık yapıldığını anlattı. Bu tepsi içerisinde kenarlarına ve ortasına tereyağ parçaları koyarak ocakta altları kızarması için çevire çevire pişirdi, üzerine yavaş yavaş kaynamış su ekleyerek düzenini bozmadan haşladı ve bu güzel tepsi masaya bu şekilde geldi tabaklarımıza alıp yoğurt ve sosu ile afiyetle yedik. Çok üzgünüm masaya geldikten sonraki anını servis ve yeme telaşlarından dolayı görüntülemeyi unutmuşum:) Çok nefisti ellerine sağlık teyzeciğim.

Böreği ise bu sabah iş yerindeki arkadaşlarım için yaptım. Uzun zamandır aklımdaydı bu tarifi yapmak bu güne kısmet oldu. Bir çok arkadaşımın sayfasında görüyordum bu böreği hem milföy hem yufka kullanılarak yapılıyor. Tarifler sadece yufka ile hazırlanıp en üstte milföy ile kapatılmıştı. Ben hem tabanda hemde üstte olursa daha iyi olacağını düşünüp denedim çok güzel bir börek oldu tarifden memnun kaldım.
Akşamdan hazırladım ve sabah erken işe gitmeden pişirdim. Bekletmek Yufkaların iyice ıslanmasını sağladığı için daha iyi oluyor.
İşe götürdüğümde arkadaşlarıma sıcak sıcak ikram ettim afiyetle yedik.
Arkadaşlarım tarafından da beğenildi. Tabiki ben de memnun oldum:)
Denemenizi tavsiye ederim hem kolay hemde su böreği tadındaydı. Tarifi ise:)
Malzemeler;
12 kare milföy
3 adet yufka
İçine ;
Lor
Maydanoz
Üzeri için;
1 şişe soda
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağından biraz az zeytinyağı
1 yumurta biraz tuz.
Yağılışı; Soda, süt, yağ, yumurta ve tuzu kiyice karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 6 kare milföy hamurunu birazcık uzatarak tepsi ölçüsünde birleştirerek seriyoruz. Üzerine 1,5 yufkayı parçalayarak serip biraz hazırladığımız karışım ile ıslatıyoruz, peynir ve maydanozdan hazırladığımız içini koyduktan sonra üzerine tekrar yufkaları serip yine aynı şekilde malzemeden üzerine sürüp kalan 6 parça milföyleri birleştirerek en üste seriyoruz ve istediğimiz şekilde kesiyoruz kalan malzemeyi kestikten sonra her yerine gelmesini sağlayarak döküyoruz ve bekletiyoruz. (ben vaktim çok olduğu için çok beklettim ama netteki tariflerde yarım saat bekletenler ve hiç bekletmeden pişirenler vardı seçim sizin) Ve böreğimizi 200 derecede pişiriyoruz.
Hepinize iyi haftalar...

17 yorum:

  1. Ortakcımm ellerine sağlık canım benimm valla İzmir'e gelirsem ben de isterimmmmmmm aynısındannnn!!!!


    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  2. bende gelicem yanına balım sen harika mamalar yapıyorsun ah bir kilo versem hepsini yapıcam ama dietteyim ve yemiyorum :=)))

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir börek olmus, ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  4. Selcen harika gözüküyor, inan sanki çıtır çıtır sıcaklğını duyabiliyorum :) Acıktım, bu saatte bakılmazki buna.. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar iyi komsunuz vaaar.Böyle komsular dostlar basina vallahi.Börek harika görünyor,komsunuzun ellerine saglik sizlerede afiyetler olsun.Zahmetli bir börege benziyor ama lezzetli oldugu kesin.Sevgiyle kal Selcencim:)

    YanıtlaSil
  6. Selcen'cim ellerine saglik canim böregin nefis görünüyor,asagidaki tepsi mantisida tablo gibi olmus kim yaptiysa ellerine saglik büyük emek demek manti bir kayserili olarak cok iyi bilirim verilen emegi eminim cok lezzetliydi afiyet bal seker olsun canim...

    kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir börek olmuştur eminim. En kısa zamanda ben de deneyeceğim.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. canım mrb
    börek süper ellerine sağlık alttaki mantıda değişik ve güzelmiş
    hayırlı ramazanlar
    sevgiler
    öptüüüümmmmmm

    YanıtlaSil
  9. Hayırlı Razanlar dilerin canım ..
    Böreklerde nefis olmuş hani :)) ellerine sağlık canım her şey gönlünce olsun.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Selcenciğim, ramazanın ilk günü mahvetti beni bu börek valla:-)))daha iftara da çok var off offf. Keşke aynı yerde çalışsaydık be güzelim maşallah arkadaşlarını ihya ediyorsun.
    Umarım seninle de yakında tanışırız, bir daha ki gelişine bana da 1 saat ayırırsın belki:-)
    Öpüyorum canım

    YanıtlaSil
  11. selcencim canım nasılsın böregin kokusu geldi hemen gelip selam vereyim dedim bizim etkinlik başaldı sendenede tarif bekliyorum öptümm

    YanıtlaSil
  12. Çok nefis bir börek olmuş canım..Tarifini okuduğumda ise çok farklı olduğunu anladım...Ellerine sağlık canım..Tekrar hayırlı ramazanlar diliyorum..


    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  13. BU SIRALAR ÇOK BAHSİ GECEN BİR BÖREK SANIRIM TADININ ENFES OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR.EE BİZDE YAPALIM DİMİ.ELLERİNE SAĞLIK CNM.

    YanıtlaSil
  14. Bereketli olsun Allah kabul etsin pek zengin bir masa olmuş.Ellerine sağlık...sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. işyerinde selcen hn. böreği ile sabah kahvaltısından başlayan güzel bir aile-ev havası geldi. bence bunda kullanılan malzemeler kadar hazırlama sırasında (sabahın erken saatlerinde hazırlanmasına rağmen) ona özen gösterilmesi ve sevginin katılmasıydı. "yorumun bu kadar gecikmesi ise böyle bir sayfanın olmasından haberim olmamasıdır."
    m.ragıp turhan

    YanıtlaSil
  16. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Ragıp bey. Sizler için büyük bir zevk ile yaptım ve her zaman yapmaya hazırım.

    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  17. bu sabah da selcen hn. tarafından iş yerlerinde-şantiyelerde alışık olmadığımız süprizle karşılaştık !
    selcen arkadaşımız sıcak olarak börek getirmişti. tüm arkadaşlarım adına takdir ve teşekkürlerimizi sunarım.

    YanıtlaSil