Hepinize sağlık dolu güzel bir hafta dilerim.
Moralimizi yuksek tutup #evdekal maya devam ediyoruz. Vee #evdekalmutfağagir
diyoruz.
Günlerdir yapmak istedigimiz ekmeğimizi kızım Ceylin yaptı.
Malzemeler :
- 2 su bardağı ılık su
- 6 su bardağına yakin un
- 1 tatli kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı maya
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
📍Öncelikle 1 şu bardağı suyu , maya ve şekeri karıştıralım.
📍Üzerine diğer kalan malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur yoğuralım.
📍Güzel bir ekmek yapmak istiyorsanız hamuru çok güzel yoğurmak gerekiyor, daha sonra üzerini kapatıp mayalanmaya bırakalım.
📍Mayalandıktan sonra tezgahın üzerine hafif un Serpip hamurun tamamını alalım elimizle bir süre daha kenarlarını ortaya dogru katlayarak yoğururalım.Afiyet olsun...
📍Pişirme kabınızin tabanını ulaşarak hamuru içine alalım (ben çelik saplı ve cam kapaklı çelik tencerede pisirdim) ve tekrar yaklaşık 30 dakika maya daya bırakalım.
📍Süre sonunda üzerine fırça ile şu sürüp, hafif un serpip keskin bir bıçak la derin bir kesik atalım ve kapağını kapatalım.
📍Fırına tel üzerine tencereyi yerleştirelim. Başka bir kaba da su doldurarak fırının içerisine koyalım.
📍180 derecede ilk 20 dk Kapağı kapalı olarak pisiriyoruz sonra kapağını alıp yaklaşık 30 dakika uzeri kizarana kadar pişirelim.
📍Pişen ekmeği fırından alıp bşr telin üzerine koyun üzerine hafif nemli bir bez kapayın ve 1-2 saat dinlendirip dilimleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Notlar:
1- Pişirme kabı olarak güveç veya döküm tencere, borcam kaplar olabilir.
2- Fırınınıza teli çok yukarı yerleştirmeyin tencere boyutunu düşünerek 1. yada 2. rafa yerleştirin.
3- Süre herkesin fırınına göre değişebilir lütfen kontrollü pişirelim.
4- Pişme esnasında fırının en altına koyduğumuz suyun buharıyla ekmeğiniz daha yumuşak olucak.
Selcen ŞENOCAK
@lezzetinsenocagi
@selcenkorhansenocak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder